Prečo je medveď hnedý vyhynutý

Medveď hnedý alebo Ursus arctos je najväčší suchozemský cicavec na európskom kontinente. V súčasnosti však patrí medzi najohrozenejšie druhy planéty, napriek tomu, že ide o zviera, ktoré má početné populačné centrá. Ak chcete vedieť, prečo je medveď hnedý vystavený nebezpečenstvu vyhynutia a aké opatrenia je potrebné urýchlene vykonať, aby ste zabránili jeho úplnému vymiznutiu, čítajte ďalej a my vám to povieme.

Tam, kde sú medvede hnedé

Jedným z problémov, ktorý medveď hnedý predstavuje od posledných desaťročí, je jeho prítomnosť v Európe, Ázii a Severnej Amerike . To a priori nás môže prinútiť myslieť si, že ide o druh, ktorý má dobrú situáciu vzhľadom na možnosť jeho vyhynutia, pretože jeho prítomnosť v slobode sa rozširuje na tri rôzne kontinenty. Problémom, ktorý je potrebné zohľadniť, je to, že hoci zaberá veľké plochy, počet kópií každého z nich je v mnohých prípadoch menej ako 50 zrelých exemplárov (tj v reprodukčnom veku)., Čo poskytuje komplikovanú situáciu z hľadiska prežitia.

V prípade Pyrenejského polostrova dnes existujú dve populačné strediská hnedých medveďov, ktoré tiež predstavujú takmer jediné strediská nachádzajúce sa v západnej Európe, ktorými sú Kabrábské hory a Pyreneje. Okrem týchto dvoch jadier v Európe nájdeme aj medveďa hnedého v oblasti Balkánskeho polostrova a v časti Škandinávskeho polostrova, ako aj v časti pobaltských krajín a Ruska. S výnimkou Ruska, kde sú populačné oblasti rozsiahlejšie, sú však ostatné európske regióny úplne navzájom izolované, čo neumožňuje vzájomné spojenie rôznych populácií hnedých medveďov, čo výrazne obmedzuje možnosť že populácie prosperujú.

Aké sú hrozby, ktoré ohrozujú medveďa hnedého

Po prvé, vyššie uvedené izolované a neprepojené populácie bránia genetickej výmene a významne obmedzujú možnosť reprodukčného úspechu. Napriek tomu hrozby, ktorým čelia tieto veľké cicavce, sú omnoho viac a presahujú problém, ktorý sa týka iba geografického rozloženia populácie. Toto sú hlavné príčiny nebezpečenstva vyhynutia medveďa hnedého :

Pomalé reprodukčné obdobie

Majte na pamäti, že obdobie gravidity medveďov trvá dvanásť mesiacov. Z neho sa narodí jeden až tretí potomok, ktorý zostane s matkou asi rok a pol. Interval medzi pôrodmi by tak bol v najlepších podmienkach každé dva roky, čo by malo za následok pomalú reprodukciu medveďa hnedého, takže populácie nemôžu v krátkom časovom období rýchlo rásť.

Zničenie biotopu hnedého medveďa

Okrem pomalého rozmnožovacieho procesu je ďalšou z ťažkostí spôsobených prežitím hnedého medveďa ničenie jeho prirodzeného prostredia v dôsledku ľudskej činnosti, napríklad nerozlišujúce výrub lesov. Medveď hnedý žije hlavne v lesoch, v oblastiach, ktoré je čoraz ťažšie nájsť v dôsledku odlesňovania a budovania ľudskej činnosti. V skutočnosti je stále viac prípadov, keď medvede zostupujú z hôr, kde sú lesné oblasti stále hojnejšie, do vidieckych oblastí, ktoré hľadajú potravu, ktorú v prírode nenachádzajú.

Ľudské infraštruktúry

Ďalším problémom, ktorý sa vyskytuje v niektorých oblastiach, kde sú oblasti výskytu medveďov hnedého rozsiahlejšie ako v Európe, sú infraštruktúry, ktoré obmedzujú ich schopnosť pohybu. V tomto zmysle môže byť cesta alebo diaľnica skutočnou prekážkou pre to, aby populácie hnedých medveďov boli schopné navzájom súvisieť. Tento problém sa však dá vyriešiť s ľahkosťou, pretože stačí urobiť kroky pre veľké zvieratá, čo sa už robí v krajinách ako Kanada.

Lov medveďa hnedého

Aj keď je pravda, že zakaždým, keď to predstavuje menší problém v dôsledku zákonov, ktoré zakazujú jeho prax v mnohých krajinách a teritóriách, realitou je, že stále môžeme nájsť rôzne oblasti planéty, kde lov predstavuje skutočnú hrozbu pre Populácie hnedého medveďa.

Viac informácií o medveďovi hnedom sa dozviete v tomto článku o 21 zvieratách, ktorým v Španielsku hrozí vyhynutie.

Ako chrániť medveďa hnedého a zabrániť jeho zániku

V súčasnosti je najúčinnejší spôsob ochrany tohto zvieraťa v rukách vlád a verejnej správy, ako aj v jeho schopnosti vymedziť chránené oblasti, v ktorých sa zachováva biotop hnedého medveďa. Okrem toho je tiež dôležité prideliť hospodárske zdroje, ktoré umožňujú účinné monitorovanie zostávajúcich populácií hnedého medveďa, ako aj prijímanie vhodných opatrení na zabezpečenie ich reprodukčného úspechu, ako je výstavba krížení zvierat alebo zavedenie nových exempláre v najviac zhoršenej populácii.

Príklad, ktorý sa uskutočnil v tejto línii podpory populácií hnedého medveďa, sa nachádza v populácii Pyrenejí, kde bol v roku 2016 prepustený nový exemplár medveďa hnedého zo Slovinska. Tento medveď, pokrstený ako Goiat, znamenal zavedenie nového genetického materiálu do zvlášť poškodenej populácie medveďa hnedého, kde sa odhaduje, že existuje iba asi 20 jedincov v dospelom veku a reprodukčnej schopnosti, takže zavedenie Goiátu bolo novým nádej na tak ohrozenú populáciu hnedého medveďa.

Ak si chcete prečítať viac článkov podobných téme Prečo je medveď hnedý vyhynutý, odporúčame zadať našu kategóriu Ohrozené zvieratá.

Odporúčaná

Morčatá: preteky a farby
2019
15 opeľujúcich zvierat - charakteristika a príklady
2019
Ako sa starať o hluchého psa?
2019